Goed bezochte dagen tijdens het Hielander Whiskyfestival Alkmaar
Sinds 2011 heeft Noord-Nederland haar eigen Whisky-festival. In de 500 jaar oude kerk in Alkmaar vond op vrijdag 10 en zaterdag 11 februari 2023 een nieuwe editie plaats. Tijdens het Hielander Whiskyfestival zijn er onder andere heerlijke lekkernijen, kleding en reisinformatie aanwezig, maar er is vooral veel, maar dan ook héél veel whisky te proeven, te ruiken en te ontdekken.
Verschillende whiskyleveranciers presenteren de mooiste merken en sinds het ontstaan van dit gezellige festival is De Monnik Dranken ook van de partij.
Whisky tour
Tijdens het festival kunnen bezoekers zich aanmelden voor een whisky-tour. Samen met een tour-guide ga je langs verschillende stands om de basisprincipes van whisky te leren. Dit wordt gedaan door middel van het proeven van een door de standhouder uitgekozen whisky.
Line-up
107599 | Waterford The Cuvee 50% Single Malt Whisky
Het concept van Waterford The Cuvée is geïnspireerd door de wijnwereld, waar het woord Cuvée welbekend is. Het verwijst in de wijnwereld naar het mengen van verschillende druivenrassen om zo de ultieme wijn te krijgen.
109179 | Waterford Wilkinstown 1.1 50%
Op zijn boerderij genaamd Wilkinstown, houdt de bescheiden Ger Kelly zich al jaren bezig met het verbouwen van zijn Gerst. Het is een vlak terrein, gekenmerkt door de riviermonding en beïnvloedt door het maritieme microklimaat. De whisky welke is gemaakt met het gerst van Ger, Waterford Wilkinstown 1.1., is exclusief geselecteerd voor de Nederlandse markt.
107524 | Waterford Organic Gaia 2.1 50%
Organic Gaia 2.1 is de tweede uitgave in de 'Arcadian Series'. Hierin worden boeren gezocht welke buitenbeentjes zijn; inspirerende telers wiens ethos en manier van leven het land en de oude manieren respecteert. Het nastreven van pure smaken staat boven de kwantiteit van opbrengsten.
106594 | Waterford Heritage Hunter 50% Single Malt Whisky
In de volgende stap naar zijn zoektocht naar smaak in whisky, heeft het team van Waterford de oude moutsoort Hunter nieuw leven ingeblazen. Mark Reynier zegt hierover: “Wij willen graag weten hoe de whisky van vroeger smaakte. Om dit te beoordelen, moet je mout van destijds gebruiken en beoordelen. Als de smaak van de moutsoort goed is, moeten wij deze weer gaan gebruiken”.
Wat verder ter tafel kwam
Naast bovenstaande merken waren er nog vele andere whisky’s te proeven, waaronder de Remarkable Regional Malts van Douglas Laing, Speyburn, Old Pulteney, The Glenallachie, Tomintoul, Glen Scotia, Smokehead, Buffalo Trace en The Whistler.
Bedankt
Via deze weg willen wij het geweldige team van het Hielander Whiskyfestival en alle bezoekers bedanken voor een fantastisch evenement.