Horecava 2023 bruisend en inspirerend!
Op maandagochtend 9 januari 2023 om 10:00 uur ging de 66e editie van de Horecava van start. Vier dagen lang stond de RAI in Amsterdam in het teken van de Nederlandse horeca. Het werd een bruisend spektakel, waar alles draait om eten en drinken. Horecamensen komen samen, wisselen ideeën uit en laten de nieuwste trends en innovaties zien.
De deuren weer open
Na twee jaar afwezigheid keek horeca minnend Nederland uit naar deze editie van de Horecava. Voor veel bezoekers - ruim 61.000 in totaal - en leveranciers is de Horecava een inspirerend startpunt van het nieuwe jaar.
27 keer Horecava
De Monnik Dranken neemt alweer voor de 27e keer deel aan de Horecava. Als dranken-importeur en groothandel voor de horeca is de Horecava voor De Monnik Dranken dan ook een belangrijke vakbeurs.
Trends & ontwikkelingen
Op de ruime stand in Hal 7 stonden onze - voor de horeca interessante - merken volop in de aandacht. Hier in de ‘koude dranken hal’ worden de laatste trends en ontwikkelingen op gebied van spirits, cocktails en speciaalbieren gedeeld.
Onze accountmanagers horeca en sales ambassadors namen uitgebreid de tijd om de mogelijkheden van het merkenportfolio van De Monnik Dranken te bespreken met bestaande relaties en nieuwe klanten.
Geen gemakkelijke tijden
Het zijn geen gemakkelijke tijden voor de horeca. Na de coronacrisis volgde de energiecrisis en ook het tekort aan personeel is al jaren een belangrijk thema.
Duurzaamheid, innovatie en personeel
Duurzaamheid, innovatie en (het aantrekken en behouden van) personeel waren belangrijke thema’s tijdens de Horecava 2023.
Behoud van personeel
Investeren in trainingen en opleidingen is één van de mogelijkheden om personeel te binden.
De Monnik Dranken biedt de Nederlandse horecazaken de gelegenheid om trainingen op het gebied van whisky, rum, gin en andere spirits te geven aan het personeel. Het personeel doet op deze manier kennis op, waarmee een horecazaak zich kan onderscheiden ten opzichte van de concurrentie.
Innovaties
We laten hier op de Horecava ook producten zien die speciaal zijn ontwikkeld voor gebruik in de horeca. Denk hierbij aan Spearhead Whisky, een lichte whisky met mooie zoete smaaktonen. Ideaal voor cocktails. Ook Godet Cognac No1 is speciaal ontwikkeld om cocktails mee te maken. Men kan zich ermee onderscheiden en het biedt gebruiksgemak voor het personeel.
Duurzaamheid
Een groeiend aantal bezoekers in de horeca wil kunnen kiezen uit duurzame en eerlijke producten, die zo min mogelijk impact hebben op het milieu en de leefomgeving. La Visione di Luigi van Francoli uit Italië en Glengoyne, een whisky uit de Highlands zijn daar mooie voorbeelden van.
Bloody Josef
Valentijn: “Eén van mijn persoonlijke favorieten is de Bloody Josef. Deze cocktail is gemaakt van Rock Island.
Deze whisky is eigenlijk een beetje een buitenbeentje in de Remarkable Regional Malt reeks. Er zitten namelijk whisky’s in verwerkt die afkomstig zijn van verschillende eilanden; Islay, Arran, Orkney en Jura. En bij Douglas Laing hebben ze daar een werkelijk geweldige blend van gemaakt die doordrongen is van maritieme aroma’s.
Een perfecte whisky voor de kruidige Bloody Josef cocktail. Op de Horecava was deze cocktail – samen met de van Big Peat gemaakte Old Smoke – één van de favorieten op mijn stand."
Door 100% gemoute gerst te distilleren in een Coffey still (continue-distillatie-ketel) krijg je een lichtere stijl whisky met een mooie onderliggende, mout-granige zoetheid. Doordat ze bij Loch Lomond de gemoute gerst 92 uur laten fermenteren ontstaan er veel fruitige smaken in de uiteindelijke whisky.
Deze whisky is – in een cocktail - ideaal als alternatief voor gin of rum. Deze whisky kan ook prima puur gedronken worden naast een fris biertje.”
Cocktailbar
Bij de cocktailbar serveerden Max van Helvoirt en Sven van Breemen de mooiste cocktails met de eigen import spirits van De Monnik Dranken.
Wereld van cocktails
Dankzij de enorme populariteit van gin-tonic de laatste jaren is de wereld van cocktails totaal veranderd. Een goede gin, whisky of rum zie je steeds vaker gecombineerd worden met een zorgvuldig geselecteerde mixer zoals een speciale tonic, ginger ale of soda.
Max en Sven maakten de volgende cocktails: Cocktails tijdens de Horecava 2023
Bedankt
Langs deze weg willen wij iedereen die een bezoek heeft gebracht aan onze stand bedanken voor zijn of haar komst.
Hieronder volgt een overzicht van de merken die op onze stand geproefd konden worden:
Advokaat |
Filliers Advokaat |
Bitters |
Bittermens |
Pechaud's |
Brandy |
Carlos I |
Cachaça |
Santo Grau |
Cognac |
Godet Cognac |
Genever |
Filliers Barrel Aged Genever |
Gin |
Ben Lomond Gin |
Edinburgh Gin |
Filliers Dry Gin 28 |
Hayman's Gin |
Nordes Atlantic Galician Gin |
Grappa |
Francoli Grappa la Visione di Luigi |
Limoncello |
Santocci Limoncello |
Mezcal |
Rey Campero Mezcal |
Party Drinks |
Dutch Dynamite |
Fireball Cinnamon Whisky |
Nozem Oil |
WKD |
Rum |
Clairin Rhum |
El Dorado Rum |
Rum Fire |
Sambuca |
Dunetti |
Opal Nera |
Tequila |
Corazon |
Vodka |
Pravda Vodka |
Filliers Vodka |