Door naar content

Horecava 2023 bruisend en inspirerend!

16 januari 2023

Op maandagochtend 9 januari 2023 om 10:00 uur ging de 66e editie van de Horecava van start. Vier dagen lang stond de RAI in Amsterdam in het teken van de Nederlandse horeca. Het werd een bruisend spektakel, waar alles draait om eten en drinken. Horecamensen komen samen, wisselen ideeën uit en laten de nieuwste trends en innovaties zien.

De deuren weer open

Na twee jaar afwezigheid keek horeca minnend Nederland uit naar deze editie van de Horecava. Voor veel bezoekers - ruim 61.000 in totaal - en leveranciers is de Horecava een inspirerend startpunt van het nieuwe jaar.

27 keer Horecava

De Monnik Dranken neemt alweer voor de 27e keer deel aan de Horecava. Als dranken-importeur en groothandel voor de horeca is de Horecava voor De Monnik Dranken dan ook een belangrijke vakbeurs.

Trends & ontwikkelingen

Op de ruime stand in Hal 7 stonden onze - voor de horeca interessante - merken volop in de aandacht. Hier in de ‘koude dranken hal’ worden de laatste trends en ontwikkelingen op gebied van spirits, cocktails en speciaalbieren gedeeld.

Onze accountmanagers horeca en sales ambassadors namen uitgebreid de tijd om de mogelijkheden van het merkenportfolio van De Monnik Dranken te bespreken met bestaande relaties en nieuwe klanten.

Geen gemakkelijke tijden

Het zijn geen gemakkelijke tijden voor de horeca. Na de coronacrisis volgde de energiecrisis en ook het tekort aan personeel is al jaren een belangrijk thema.

Duurzaamheid, innovatie en personeel

Duurzaamheid, innovatie en (het aantrekken en behouden van) personeel waren belangrijke thema’s tijdens de Horecava 2023.

Behoud van personeel

Investeren in trainingen en opleidingen is één van de mogelijkheden om personeel te binden.

De Monnik Dranken biedt de Nederlandse horecazaken de gelegenheid om trainingen op het gebied van whisky, rum, gin en andere spirits te geven aan het personeel. Het personeel doet op deze manier kennis op, waarmee een horecazaak zich kan onderscheiden ten opzichte van de concurrentie.

Innovaties

We laten hier op de Horecava ook producten zien die speciaal zijn ontwikkeld voor gebruik in de horeca. Denk hierbij aan Spearhead Whisky, een lichte whisky met mooie zoete smaaktonen. Ideaal voor cocktails. Ook Godet Cognac No1 is speciaal ontwikkeld om cocktails mee te maken. Men kan zich ermee onderscheiden en het biedt gebruiksgemak voor het personeel.

Duurzaamheid

Een groeiend aantal bezoekers in de horeca wil kunnen kiezen uit duurzame en eerlijke producten, die zo min mogelijk impact hebben op het milieu en de leefomgeving. La Visione di Luigi van Francoli uit Italië en Glengoyne, een whisky uit de Highlands zijn daar mooie voorbeelden van.

La Visione di Luigi

Duurzame merken op de horecava 2023

La Visione di Luigi

Francoli heeft 2 bijzondere grappa’s ontwikkeld onder de naam La Visione di Luigi.

Deze grappa’s zijn niet alleen mooi van naam, maar het zijn ook goed doordachte kwaliteitsproducten met een duidelijke boodschap.

Daarbij wordt zelfs de as van de verbrande druivenschillen hergebruikt voor de inkt van de etiketten van La Visione di Luigi.

Lees meer over de “Ecososteneble” La Visione di Luigi.

Glengoyne duurzame whisky bij Horecava 2023

Duurzame merken op de horecava 2023

Glengoyne

Het Schotse Glengoyne is een mooi voorbeeld van een whiskymerk met een actief en interessant ‘sustainability’-beleid.

Men wil van Glengoyne de meest duurzame distilleerderij van Schotland maken. Het verpakkingsmateriaal dat Glengoyne gebruikt is 100% recyclebaar en een grote bijenpopulatie bestuift de planten en helpt zo mee om de biodiversiteit te vergroten.

Daarnaast wordt de ‘spent lees’ op natuurlijke wijze afgebroken via de ‘wetlands’ die bij de distilleerderij liggen.”

Lees meer over het sustainability-project van Glengoyne.

Filliers op Horecava 2023

Filliers

Het Belgische Filliers had een eigen stand op de Horecava. De bezoekers waren verrast dat er zo dicht bij – Filliers ligt slechts 35 kilometer van de grens met Nederland – zo’n grote stokerij is gevestigd.


Bas Groot Zevert en zijn Belgische collega’s konden rekenen op veel belangstelling van het massaal toegestroomde publiek. Er was veel interesse voor de advokaat, dry gin en single malt whisky van Filliers.

Barrel Aged Genever

De meeste aandacht ging uit naar de Barrel Aged Genever. Bas Groot Zevert: ”Deze range gerijpte jenevers is voor horecazaken een interessante sterke drank om het gat tussen gin en whisky op te vullen”.

Remarkable Regional Malts Horecava 2023

Remarkable Regional Malts

Douglas Laing

Valentijn Klop had de Remarkable Regional Malts van onafhankelijk bottelaar Douglas Laing meegenomen naar de Horecava.

Deze heerlijke blended malt whisky’s hebben uitgesproken smaken en aroma’s waarmee ze de verschillende Schotse whiskyregio’s vertegenwoordigen. Valentijn liet zien dat je er fantastische cocktails mee kunt maken.

Bloody Josef

Valentijn: “Eén van mijn persoonlijke favorieten is de Bloody Josef. Deze cocktail is gemaakt van Rock Island.

Deze whisky is eigenlijk een beetje een buitenbeentje in de Remarkable Regional Malt reeks. Er zitten namelijk whisky’s in verwerkt die afkomstig zijn van verschillende eilanden; Islay, Arran, Orkney en Jura. En bij Douglas Laing hebben ze daar een werkelijk geweldige blend van gemaakt die doordrongen is van maritieme aroma’s.

Een perfecte whisky voor de kruidige Bloody Josef cocktail. Op de Horecava was deze cocktail – samen met de van Big Peat gemaakte Old Smoke – één van de favorieten op mijn stand."

Spearhead op Horecava 2023

Spearhead

Dit is een vernieuwende whisky van de Loch Lomond Distillery.

Arjan over Spearhead: “Bij Loch Lomond heeft men uitgebreid onderzoek gedaan naar de wensen en behoeften van de jongere en avontuurlijke whiskydrinker.

Daaruit bleek dat jongere whiskydrinkers vaak voor een lichtere stijl van whisky vallen, zoals de populaire Ierse whiskeys. Daarnaast kozen ze vaak ook voor een zoeter smaakpalet, zoals bij Amerikaanse bourbon.

Wat die twee whiskysoorten gemeen hebben, is dat zij makkelijk te mixen zijn.

Door 100% gemoute gerst te distilleren in een Coffey still (continue-distillatie-ketel) krijg je een lichtere stijl whisky met een mooie onderliggende, mout-granige zoetheid. Doordat ze bij Loch Lomond de gemoute gerst 92 uur laten fermenteren ontstaan er veel fruitige smaken in de uiteindelijke whisky.

Deze whisky is – in een cocktail - ideaal als alternatief voor gin of rum. Deze whisky kan ook prima puur gedronken worden naast een fris biertje.”

Smokehead

Smokehead

Joël de Kock had Glengoyne, Smokehead, Tamdhu en Edinburgh Gin meegenomen naar de RAI in Amsterdam.

Daarbij viel vooral de belangstelling voor Smokehead op. Deze Islay whisky is een absolute tegenhanger van de hiervoor genoemde Spearhead. Maar zeker niet minder interessant als cocktailwhisky.

Smokehead is een rijke, intense whisky met elementen van turfrook en zilte kruiden, aangevuld met tonen als sherry, toffee, gember en honing.

Old Smoke

Joël: “Met Smokehead kun je heerlijke krachtige cocktails maken, zoals bijvoorbeeld de Old Smoke.”

Cocktailbar

Bij de cocktailbar serveerden Max van Helvoirt en Sven van Breemen de mooiste cocktails met de eigen import spirits van De Monnik Dranken.

Wereld van cocktails

Dankzij de enorme populariteit van gin-tonic de laatste jaren is de wereld van cocktails totaal veranderd. Een goede gin, whisky of rum zie je steeds vaker gecombineerd worden met een zorgvuldig geselecteerde mixer zoals een speciale tonic, ginger ale of soda.

Max en Sven maakten de volgende cocktails: Cocktails tijdens de Horecava 2023

Bedankt

Langs deze weg willen wij iedereen die een bezoek heeft gebracht aan onze stand bedanken voor zijn of haar komst.

Hieronder volgt een overzicht van de merken die op onze stand geproefd konden worden:

Advokaat

Filliers Advokaat

 

Bitters

Bittermens
Pechaud's

 

Brandy

Carlos I

 

Cachaça

Santo Grau

 

Cognac

Godet Cognac

 

Genever

Filliers Barrel Aged Genever

 

Gin

Ben Lomond Gin
Edinburgh Gin
Filliers Dry Gin 28
Hayman's Gin
Nordes Atlantic Galician Gin

 

Grappa

Francoli Grappa la Visione di Luigi

 

Limoncello

Santocci Limoncello

 

Mezcal

Rey Campero Mezcal

 

Party Drinks

Dutch Dynamite
Fireball Cinnamon Whisky
Nozem Oil
WKD

 

Rum

Clairin Rhum
El Dorado Rum
Rum Fire

 

Sambuca

Dunetti
Opal Nera

 

Tequila

Corazon

 

Vodka

Pravda Vodka
Filliers Vodka

 

Whisk(e)y

Buffalo Trace
Sazerac Rye
Filliers Single Malt Whisky
Seagram's Canadian Whisky
Mars Japanese Whisky
The Whistler Irish Whiskey
Remarkable Regional Malts
Glengoyne
Tamdhu
Smokehead
Spearhead
Loch Lomond

 

Back to top