Door naar content

Case Monnik Wine Experience 2021

26 februari 2021

Monnik Wine Experience 2021, een terugblik

Ongewone tijden brengen ons ongewone oplossingen, nieuwe ideeën en initiatieven. Wie had anderhalf jaar geleden gedacht aan ontmoetingen met wijnproducenten en wijnproeverijen via Zoom? We hebben er inmiddels de nodige ervaring mee opgedaan en het blijkt leuker én effectiever dan we ooit hadden durven hopen. Toch hadden we wel onze twijfels of een online-versie van onze jaarlijkse Monnik Wine Experience zelfs maar bij benadering even succesvol zou kunnen zijn als een “evenement in levenden lijve”.

Verwachtingen overtroffen

We kunnen er kort over zijn: het heeft onze stoutste verwachtingen overtroffen! We hebben er vooraf flink over gebrainstormd, gepraat, plannen gemaakt, wijnboeren enthousiast gemaakt en een programma samengesteld: 4 opeenvolgende avonden 3 verschillende sessies waaruit gekozen kon worden en een afsluitende wijn-spijsavond.

Zo maar een paar cijfers:
• Meer dan 200 verschillende klanten hebben meegedaan;
• Gemiddeld deed iedere klant aan 3 proeverijen mee;
• Iedere avond proefden er ± 150 klanten mee (verdeeld over de 3 proeverijen).

Maar zeker zo belangrijk als die cijfers was het grote aantal complimenten dat we mochten ontvangen, van onze klanten én van de deelnemende wijnproducenten en het veel gehoorde commentaar dat er weer heel wat aantrekkelijke ontdekkingen waren gedaan. En dat is waar het allemaal om begonnen was: al die parels uit ons assortiment voor het voetlicht brengen en het verhaal erachter vertellen.

Walker Bay - Elzas - Bourgogne

De aftrap op maandag was met ons nieuwe “cool climate” wijnhuis Benguela Cove, uit Walker Bay, Zuid-Afrika, Dopff au Moulin uit de Elzas en de Bourgognes van Masse Père & Fils. Wijnmaker Johann Fourie van Benguela Cove bleek een boeiend verteller met intrigerende wijnen: de deelnemers hingen aan zijn lippen. Etienne-Arnaud Dopff nam ons mee op een nadere kennismaking met zijn Riesling- en Pinot Gris-wijnen en Bourgogne-expert Karel de Graaf gaf college over de Bourgogne in het algemeen en Domaine Masse in het bijzonder, waarbij velen aangenaam verrast waren dat lekkere Bourgogne niet altijd direct een fortuin hoeft te kosten.

Galicië - Bordeaux - Lisboa

Ook op de tweede avond was er een nieuwkomer: Benito Santos met een vijftal loepzuivere wijnen uit Rias Baixas en Monterrei in Galicië. Wijnmaakster Diane Flamand van Domaines Barons de Rothschild bleek een zeer kundige verteller en liet ons een serie fraaie Bordeaux-wijnen proeven en de zusters Tavares namen ons mee naar het wijngebied Lisboa om de prachtige en zeer originele wijnen van Quinta de Chocapalha te ontdekken.

Marlborough - Languedoc - Piemonte

Ook op de derde avond was er weer volop te kiezen: een kennismaking met de broers MacDonald van Hunter’s Wines uit Marlborough, die speciaal voor ons al om half 6 in de ochtend (!) klaar zaten (en begrijpelijkerwijs wel even op gang moesten komen), een fascinerende terroir-proeverij van een aantal Languedoc-domaines van Lorgeril, kundig begeleid door Frank Flügge en een bezoek aan Angelo Negro, met 2x Arneis, 2x Barbera en 2x Nebbiolo, onder de bezielende leiding van Annalisa Palluda.

Sardinië - Toscane - Loire

En net als de voorafgaande avonden was het ook op donderdag moeilijk kiezen, tussen Sella & Mosca, Sardinië met een goed verhaal van Ettore Maggi, de Toscaanse schoonheid van Villa Trasqua, met niet alleen eigenaar Alan Hulsbergen maar ook de wereldberoemde Sangiovese-coryfee Franco Bernabei en een ontdekkingsreis langs de Loire, met Frederik Wilbrenninck als kundige gids die ons de grote verscheidenheid van dit derde wijngebied van Frankrijk liet ontdekken.

Genieten van wijn & Spijs

De afsluitende avond, wijn-spijs o.l.v. sommelier Niek Beute en kaassommelier Ron Pieters van Reypenaer was buitengewoon boeiend: het blijft fascinerend hoe wijn en -in dit geval Reypenaer kaas en worst van Brandt & Levie- op elkaar inwerken, een nooit eindigende tocht van ontdekkingen.

Geslaagd

Eens te meer bleek wat wijn zo geweldig maakt: de schier eindeloze verscheidenheid, de verhalen erachter en het plezier en genieten dat goede wijn ons kan brengen. Als we dat met de deelnemers hebben kunnen delen is deze Monnik Wine Experience voor ons al geslaagd. Wij hopen u volgend jaar ‘in levenden lijve’ wederom te mogen begroeten op onze Monnik Wine Experience.

​

 

Overzicht geproefde wijnen

Hieronder vindt u een overzicht van de wijnen per proeverij.

Benguela Cove (nieuw wijnhuis)

Walker Bay, Zuid-Afrika
De wijnen van het Zuid-Afrikaanse wijnhuis Benguela Cove zijn nieuw in ons wijnportfolio. Onder leiding van wijnmaker Johann Fourie konden de deelnemers kennis maken met onderstaande cool climate wijnen.

Benguela Cove Lighthouse Sauvignon Blanc
Benguela Cove Lighthouse Syrah
Benguela Cove Lighthouse Moody Lagoon
Benguela Cove Estate Sauvignon Blanc
Benguela Cove Estate Chardonnay
Benguela Cove Estate Pinot Noir

Dopff au Moulin

Elzas, Frankrijk
Vanuit pittoreske plaatsje Riquewihr in de Elzas nam eigenaar Etienne-Arnaud de wijnliefhebbers mee langs het wijnassortiment van Dopff au Moulin. Dopff is een hecht familiebedrijf en uitgegroeid tot één van de leidende wijnhuizen in de Elzas. Deze heerlijke Elzasserwijnen werden geproefd:

Dopff au Moulin - Pinot Gris
Dopff au Moulin - Pinot Gris Domaine Familial
Dopff au Moulin - Riesling
Dopff au Moulin - Riesling Domaine Familial
Dopff au Moulin - Riesling Grand Cru Schoenenbourg
Dopff au Moulin - Just Alsace

Domaine Masse

Côte Chalonnaise, Bourgogne
Domaine Masse Père & Fils is waar pareltje uit de Bourgogne met een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Het wijnhuis ligt enigszins verscholen in het glooiende landschap van de Côte Chalonnaise. Men maakt hier wijnen met finesse, fruit en elegantie. De proeverij met de wijnen van Domaine Masse stond onder leiding van Bourgogne-expert Karel de Graaf.

Domaine Masse - Bourgogne Aligoté Vieilles Vignes
Domaine Masse - Givry Blanc 'Clos de la Brûlée'
Famille Masse - Givry Rouge 'Grand Terroir'
Domaine Masse - Givry Premier Cru Rouge 'En Veau'
Domaine Masse - Crémant de Bourgogne Brut

Benito Santos (nieuw wijnhuis)

Galicië, Spanje
Tijdens deze proeverij vertelde Robert Handjes meer over de wijnen van Benito Santos. Dit wijnhuis ligt in Rias Baixas - Galicië op nog geen 500 m van de oceaankust en dat proef je terug: fris en strak met een vleugje ziltigheid.

Benito Santos Alberiño
Benito Santos Godello
Benito Santos Mencia
Benito Santos EO Albariño
Benito Santos Pago de Xoan Albariño

Quinta de Chocapalha

Lissabon, Portugal
Wijnmaakster Sandra Tavares & export manager Andrea Tavares liet de wijnen van Quinta de Chocapalha proeven. Dit wijnhuis kenmerkt zich door de typisch Portugese rassen zoals de arinto, verdelho, tinta roriz, touriga nacional, touriga franca en castelão maar ook internationale druivenrassen als syrah en chardonnay groeien op de wijngaarden van Quinta de Chocapalha. In de omgeving van Lissabon worden de wijngaarden sterk beïnvloed door de oceaan. De frisse zeewind is merkbaar aanwezig in de wijnen van Quinta de Chocapalha.

Quinta de Chocapalha Mar de Lisboa Branco
Quinta de Chocapalha Mar de Lisboa Tinto
Quinta de Chocapalha White
Quinta de Chocapalha Tinto
Quinta de Chocapalha Arinto
Quinta de Chocapalha Vinha Mae

Légende

(Domaines Barons de Rothschild – Lafite)
Domaines Barons de Rothschild – Lafite heeft met Légende een fraaie collectie betaalbare Bordeaux-wijnen. Wijnmaakster Diane Flamand liet de deelnemers kennis maken met deze elegante, karaktervolle wijnen die met de kenmerkende Lafite-zorg gemaakt worden.

Légende - Bordeaux Blanc
Légende - Bordeaux Rouge
Légende - Médoc
Légende - Pauillac
Château Paradis Casseuil - Bordeaux
Chateau Odilon - Haut-Medoc

Hunter’s Wines

Marlborough, Nieuw-Zeeland
Hunter's Wines is een toonaangevend wijnhuis in Nieuw-Zeeland. Mede dankzij Jane Hunter is de Marlborough Sauvignon Blanc een begrip in de wijnwereld. James Macdonald - senior winemaker en neef van Jane - vertelde meer over de wijnen van dit onafhankelijke familiebedrijf.

Hunter's - Marlborough Sauvignon Blanc
Hunter's - Marlborough Riesling
Hunter's - Marlborough Pinot Noir
Stoneburn - Marlborough Sauvignon Blanc
Stoneburn - Marlborough Gewurztraminer
Stoneburn - Marlborough Pinot Noir

Lorgeril Châteaux

Languedoc, Frankrijk
Lorgeril bestaat 400 jaar en daar zijn ze natuurlijk erg trots op in het zuiden van Frankrijk. Nicolas en Mirén de Lorgeril maken als 10e generatie prachtige wijnen die vele medailles behalen op internationale concoursen. Het wijnhuis Lorgeril is bekend en beroemd om hun châteaux en domaines. De altijd enthousiaste Frank Flugge liet de volgende wijnen proeven:

Maset des Montagnes Blanc - Côtes du Roussillon
Château de Ciffre - Saint Chinian BIO
Château de Ciffre Terroir d'Altitude - Saint Chinian
Château de Ciffre Terroir d'Altitude - Faugeres
Domaine de la Borie Blanche - Minervois
Domaine de la Borie Blanche Terroir d'Altitude - Minervois la Livinière

Angelo Negro

Piemonte, Italië
Sinds 1670 heeft de familie Negro wijngaarden in Roero. In de wonderschone heuvels van Piemonte wijden ze hun leven aan het maken van prachtige wijnen van de witte druiven favorita (vermentino) en arneis en de rode druivensoorten nebbiolo, barbera, bonarda, brachetto en dolcetto. Emanuela Negro verzorgde de proeverij met de rijke en smaakvolle wijnen van dit Italiaanse familiebedrijf.

Angelo Negro - Roero Arneis Serra Lupini
Angelo Negro - Arneis Non Filtrato
Angelo Negro - Barbera d'Alba Dina
Angelo Negro - Barbera d'Alba Bertu
Angelo Negro - Roero Riserva San Giorgio
Angelo Negro - Barbaresco Basarin

Villa Trasqua

Toscane, Italië
Tussen Monteriggione en Siena - in het authentieke Chianti Classico-gebied - liggen de 10 wijngaarden die tezamen met olijfgaarden en bos het 120 ha metende landgoed rond Villa Trasqua vormen. Dit prachtige Toscaanse wijnhuis heeft een Nederlands tintje, sinds Hans Hulsbergen het landgoed in 2001 ontdekte. De proeverij stond onder leiding van eigenaar Alan Hulsbergen & export manager Duccio Dogi.

Villa Trasqua - Trastella Vermentino Toscana
Villa Trasqua - Traluna Rosso Toscana
Villa Trasqua - Chianti Classico (BIO)
Villa Trasqua - Chianti Classico Riserva Fanatico
Villa Trasqua - Chianti Classico Gran Selezione Nerento
Villa Trasqua - Trasgaia Rosso Toscana

Sella & Mosca

Sardinië, Italië
De wijnen van Sardinië hebben een heel eigen stijl, met een hoofdrol voor druivenrassen als de vermentino en de cannonau. Ettore Maggi van Sella & Mosca vertelde over de heerlijke wijnen van dit bijzondere eiland tussen Italië en Spanje.

Sella & Mosca - Vermentino di Sardegna
Sella & Mosca - Rosato di Alghero
Sella & Mosca - Cannonau di Sardegna
Sella & Mosca - Terre Bianche Torbato di Sardegna
Sella & Mosca - Monteoro Vermentino di Gallura
Sella & Mosca - Terre Rare Carignano del Sulcis

Vins du Val de Loire

Loire, Frankrijk
De Monnik Dranken selecteerde een aantal wijnen uit verschillende bekende wijngebieden langs de Loire. De proeverij stond onder leiding van Loire-expert Frederik Wilbrenninck.

Domaine de l'Epinay - Muscadet Sèvre & Maine sur lie
Domaine des Souterrains - Chenonceaux Blanc
Domaine Denis Meunier - Vouvray Sec Expression de Silex
Domaineddu Pré Semelé - Sancerre Rouge
Domaine des Souterrains - Touraine Gamay
Le Logis de la Bouchardière - Chinon

Wijn & Spijs masterclass

De Wijn & spijs masterclass stond onder leiding van sommelier Niek Beute & kaassommelier Ron Pieters. Het werd een heerlijke smaakvolle avond, waarbij er 4 wijnen met bijpassende kazen werden geproefd.

 

 

 

 

Back to top